Frequently Asked Questions

04. Izbornik - Stranice, Sadržaji
5. STRANICE – u ovom linku možete uređivati postojeće stranice weba, te njihove sadržaje na sljedeći način:

VRSTE STRANICA – Služi za kreiranje stranica

Klikom na image kreira se nova stranica sa sljedećim opcijama:
- Virtualni naziv stranice - u polje unosite naziv stranice
- Predložak – u padajućem izborniku birate predložak stranice, tj. kakvu strukturu ima stranica, radi li se o stukturi naslovnice ili neke druge stranice
- Oznaka sadržaja – Ovdje odabirete oznaku sadržaja vaše stranice (ukoliko niste sigurni što odabrati ostavite default postavke)
- Indeksiranje stranica – Ovdje definirate na koji će se način ponašati i kako će raditi bot kada dođe na vašu stranicu (ukoliko niste sigurni što odabrati ostavite default postavke)
- Autorska prava – Unosom u ovo polje polažete prava na autorski sadržaj koji se nalazi na ovoj stranici
- Status stranice - birate hoće li će sadržaj bit objavljen (vidljiv na stranici), neobjavljen (neće se prikazivati na stranici), suspendiran ili arhiviran.

ZAGLAVLJE STRANICA – u ovom linku definirate zaglavlja stranica za stranice koje ste kreirali na vrstama stranica.
Iz padajućeg izbornika stranica odaberite stranicu za koju želite dodati zaglavlje te klikom na image dodajete zaglavlje za odabranu stranicu sa sljedećim opcijama:
- Jezik – U ovom polju definirate jezik zaglavlja stranice
- Naslov stranice (title) - u polje unosite naslov stranice koji će se prikazivati u zaglavlju pretraživača
- Ključne riječi - upisujete riječi koje su relevantne za stranicu, trebate birati riječi koje bi potencijalni klijenti pretraživali na tražilicama. Bitne su za SEO, odnosno rangiranje Vaše stranice, pišu se malim slovima i razdvojene zarezom
- Opis stranice – u polje upisujete kratki opis, sadržaj stranice koji će u pretraživačima biti ispisan ispod naslova, te Vam pomoći da se na pretraživaču izdvojite od ostalih web stranica koje nude iste usluge ili proizvode
- Naziv web stranice - u polje unosite naziv web stranice za da bi mogli generirati linkove za tu stranicu
- Slogan web stranice – U ovo polje unosite slogan ukoliko ga imate za vašu web stranicu
- Sadržaj footera – U ovo polje unosite sadržaj podnožja vaše stranice

- Nakon svake izmjene kliknuti image na za spremanje, te image za povratak na stranicu prije. Nakon kreiranja, izbornike možete pogledati image, mijenjati image, brisati image, pogledati sve sadržaje stranice image.

NAPOMENA: Iza svake promjene potrebno je kliknuti na SPREMI te otići na web i stisnuti tipku F5 kako bi se promjena pojavila na webu.

Preporučljivo je da slike koje se postavljaju kroz CMS budu u formatu (.jpg) (.png), ne veće od 500 Kb te imenovane smislenim ključnim riječima na Vašem računalu prije unosa kroz CMS sustav.

6. SADRŽAJI - u ovom linku možete uređivati sadržaj weba na slijedeći način:
Odaberete jezik sadržaja iz izbornika te nakon toga iz padajućeg izbornika odaberete stranicu koju se kreirali i za koju želite dodati sadržaj.
Klikom na image dodajete novu vrstu sadržaja za odabranu stranicu gdje onda u padajućem izborniku odabirete Tip sadržaja koji želite dodati.
Nakon svake izmjene kliknuti na image , te za povratak na stranicu prije image

Ako ste u padajućem izborniku odabrali Tekst sa slikom, kliknite na image , te opcije za uređivanje će biti sljedeće:

OSNOVNI PODACI:
- Naslov stranice – u polje upisujete naslov stranice
- Vrsta naslova – u padajućem izborniku birate ( h1, h2, h3, h4, h5, h6, p) ovisno o važnosti naslova, krenuvši od h1 koji ima najveću važnost i font.
- Podnaslov – unosite kratki tekst koji opisuje sadržaj stranice, koji će biti ispisan na početku teksta ispod naslova i biti prikazan na naslovnici ukoliko se sadržaj izdvaja.
- Sadržaj – unosite tekst koji želite da se prikazuje na stranici
- Povezani sadržaji – možete izabrati sadržaje koji su povezani sa sadržajem koji ste unijeli i koji će biti prikazan ispod njega, kako bi posjetitelji stranice lakše pronašli sadržaj koji ih zanima, a koji se nalazi na stranici. Povezane sadržaje možete odabrati klikom na njih, ukoliko ih je više držite tipku Ctrl.
- Izdvojeni sadržaj – u padajućem izborniku birate hoće li sadržaj biti izdvojen na naslovnoj stranici ili ne.

OPCIJE SLIKE:
- Naslov slike – unesete naslov slike
- Slika – klikom na Browse birate sliku sa svog računala koju želite da se prikaže uz sadržaj.
- Način obrade slike – iz padajućeg izbornika možete odabrati jedan od 3 načina obrade slike (izreži sliku centrirano – način obrade slike zadržava centar slike i odstranjuje višak, obrezivanje slike – način obrade slike 'odstranjuje' višak slike ukoliko dimenzije odstupaju od dimenzija zadanih po dizajnu, promjena veličine slike u omjeru - način obrade slike zadržava omjer dimenzija slike te ukoliko dimenzije ne odgovaraju dimenzijama definiranim u dizajnu, razliku automatski ispunjava prethodno definiranom pozadinskom bojom)
- Zaštiti sliku potpisom web-a – klikom na kvadratić sa desne strane potvrđujete da želite zaštitu slika vodenim žigom

POSTAVKE SADRŽAJA:

- Pozicija – u polje upisujete broj koji određuje poziciju na kojoj će se nalaziti sadržaj, odnosno kojim redoslijedom će se prikazivati. Najbolje je da pozicije unosite na sljedeći način (10, 20, 30... kako biste kasnije mogli između dodavati dodatne sadržaje)
- Jezik – u padajućem izborniku birate jezik (ukoliko se radi o višejezičnom webu)
- Stranica – u padajućem izborniku birate stranicu na kojoj će se sadržaj prikazivati
- Zona prikaza na predlošku – u padajućem izborniku određujete gdje će se sadržaj prikazati (izbornik, podizbornik, sadržaji, footer)
- Pristup sadržaju – u padajućem izborniku administrator odabire tko će imati pristup sadržaju
- Status - birate hoće li sadržaj biti objavljen (vidljiv na stranici), neobjavljen (neće se prikazivati na stranici) ili suspendiran.

OSTALI PODACI:
- Ove podatke automatski ispisuje CMS sustav: kada je sadržaj kreiran, datum posljednje promjene, koji korisnik ga je kreirao i mijenjao, te korisnikova IP adresa.
Nakon svake izmjene kliknuti na image za spremanje, te image za povratak na stranicu prije. Nakon kreiranja, sadržaje možete pogledati image, mijenjati image i brisati image.


 Last updated Mon, 04. Jul 2016. 17:33

Please Wait!

Please wait... it will take a second!